2008. augusztus 6., szerda

A nem szó kimondása, elfogadása, betartása és betartatása

A nem szó valódi, vagyis értelmünkkel felfogható jelentésével 2-3 éves korunkban találkozunk. Ilyenkor a kisgyermek elkezd ráérezni a nem szó jelentésére. Rájön, hogy ha kimondja valamire, hogy NEM, akkor az általában nem fog megtörténni. Ezt a gyermekek nagyon szokták élvezni. Akkor van gond, amikor a gyermek kapja a nem szót. Nnna, ilyenkor jön a hiszti, a toporzékolás, no meg az, hogy a szép tiszta ruhájában belevágja magát a sárba. Ha a szülő megfelelően adagolja gyermekének a nem szót, akkor a gyermek képes lesz kimondani és elfogadni is, anélkül, hogy bűntudat keletkezne benne, vagy kisebbnek, kevesebbnek érezné magát tőle.

Sajnos, ez az életben nem így szokott történni. Mivel a szülő is „emberből” van, így gyakran hibázik. Sok felnőtt képes ugyan kimondani a nem szót, csak épp nem tudja ehhez tartani magát. Ezzel nemcsak önmagát zavarja meg, hanem azt is, akinek kimondta. Nemcsak hiteltelenné válik, hanem, ha legközelebb nemet mond, akkor maximum megmosolyogják, hisz sejtik, hogy úgysem fogja betartani. Ilyenkor emberünk elkezdi azt érezni, hogy „energiavámpírok” veszik körül, holott ez nem így van - csak ő nem képes a nem szó megfelelő kimondására és betartására, betartatására.

A másik oldala a nem szónak az, amikor mi kapjuk. Az emberek nagy többsége ilyenkor azonnal kisebbnek, kevesebbnek érzi magát annál, akitől nemet kapott. Rögtön beindul a megfelelési kényszer, a bizonyítani akarás, és ez egyenesen vezet az elmagányosodáshoz, esetleg depresszióhoz.
Pedig, ha ezek az emberek végre rájönnének, hogy ha valakitől nemet kapnak, az nem azért van, mert ők nem szerethetők, nem úgy jók valakinek, ahogy vannak, hanem azért, mert az az ember, aki nemet mondott nekik valamire – pillanatnyilag nem képes arra, amire nemet mondott. Ezt inkább meg kéne köszönnünk neki, nem pedig kisebbségi érzetet létrehozni vele szemben.

Természetesen a legnehezebb önmagunknak kimondani a nemet és ehhez is tartani magunkat.

Sajnos, ha nem tanuljuk meg idejében ezeket a dolgokat, akkor a sorsunk igen keményen megtanít rá, és ez felnőtt korban már sokkal fájdalmasabb, mint gyermekkorban.

Mindenkinek sok sikert kívánok a NEM szó megtanulásához.

Nincsenek megjegyzések: